Publicerad 2017-12-20.

Vi söker:

Friluftspedagog/Projektledare

 

Om Miljöverkstan Flaten

Miljöverkstan Flaten är en ideell organisation som är baserade i naturreservatet Flaten utanför Skarpnäck i södra Stockholm. Vi fokuserar på processen som uppstår när barn och unga själva utforskar vad hållbarhet är. Det handlar om att arbeta både med oss själva och den yttre världen, möta inspirerande exempel, utveckla ett ansvar för en plats och varandra samt gestalta dessa upptäckter och upplevelser.

Det du bryr dig om, det tar du också hand om. Forskning visar att barn som sedan tidig ålder vistas i naturen får ett starkare och mer engagerat förhållande till miljöfrågor. Ett av våra mål är därför att stärka barns och ungas relation till naturen, med utgångspunkt i Flatenområdet. Vi arbetar alltid utifrån våra tre grundstenar: Respekt för oss själva, för varandra och för naturen.

Vi har lokaler vid Flatensjön och ett kontor i Skarpnäck.

Äventyrsgruppen – Integration och hållbar utveckling genom aktivt friluftsliv är i nuläget vårt största projekt med tre anställda friluftspedagoger. Vi gör aktiviteter året runt i naturen tillsammans med ungdomar i åldern 16-25. De flesta deltagarna är nyanlända ungdomar och många har kommit hit som ensamkommande. Genom åren har vi bland annat paddlat kanot, gjort övernattningar i tält, åkt skidor i fjällen, cyklat mountainbike på Gotland, tränat parkour, klättrat m.m. Aktiviteterna görs på fritiden, och oftast i Stockholmsområdet. På skolornas lov gör vi längre resor till andra delar av Sverige. Vi har även ett skolprogram där vi på lektionstid undervisar i hållbar utveckling i skolklasser, och bjuder in skolklasser till aktivitetsdagar i naturen hos oss i Flaten.

Nu letar vi efter en fjärde medarbetare till Äventyrsgruppen!

 

Arbetsuppgifter och kvalifikationer:

Leda ungdomsgrupper i friluftsaktiviteter

Du behöver ha erfarenhet av ledarskap och pedagogik. Vi gör mest endagsaktiviteter men vi gör även övernattningar och längre resor där vi är borta en hel vecka. Mycket av jobbet handlar om sociala relationer och du behöver vara social och nyfiken och tycka det är kul att lära känna nya ungdomar. Oftast är vi minst två ledare, men ibland leder du grupper själv. Du behöver ha en personlig mognad och livserfarenhet som gör att du kan möta människor som har gått igenom stora svårigheter i livet. Vi letar efter någon som har ett stort engagemang men som samtidigt kan hantera sina egna gränser kring detta utan att bränna ut sig.

Du behöver vara strukturerad och organisatoriskt lagd och kunna hantera stora grupper och många trådar. Att planera aktiviteterna är en stor del av jobbet.

Du behöver ha grundläggande kunskaper i friluftsliv, det vill säga vana vid att paddla kanot, sätta upp tält, vandra, göra upp eld etc.

Du behöver kunna flytande svenska i tal och skrift.

 

Hålla klasspass på temat hållbar utveckling

Du behöver kunna förklara komplicerade frågor på ett enkelt och pedagogiskt sätt. Grundläggande kunskaper i miljöfrågor och en förståelse för vår tids stora miljöutmaningar är en förutsättning.

En del av projektet är också att ta fram ett pedagogiskt material för lärare om att jobba med hållbar utveckling på lätt svenska.

 

Administrativt arbete, t ex skriva ansökningar, uppdatera sociala medier m.m.

Vi finansieras av bidrag från flera aktörer. Det är en fördel om du har erfarenhet av texthantering och att skriva ansökningar, såväl som utåtriktad PR och kommunikation.

Det mesta av kommunikationen med våra deltagare sker via Facebook. Vi letar efter någon som är bra på att hantera sociala medier och kan utveckla denna bit av verksamheten och eventuellt ta den till nya plattformar.

 

Ytterligare meriter:

  • Språkkunskaper (dari/farsi, tigrinja, arabiska, somaliska, engelska mfl).
  • Utbildning inom områdena miljö eller migration.
  • Egen migranterfarenhet
  • Stor erfarenhet av och specialkunskaper inom friluftsliv.
  • Erfarenhet av att ha arbetat med målgruppen, eller liknande målgrupper.
  • Stort kontaktnät, både inom gruppen migranter och inom friluftslivsbranschen i Sverige.
  • B-körkort

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet, och tjänsten kan utformas eller modifieras efter olika förutsättningar och behov som du kommunicerar i ansökan och vid intervjun. Vi strävar efter ökad mångfald i personalgruppen.
Du får gärna ha en bakgrund inom någon annan bransch eller erfarenheter från många olika banor i livet. Vår arbetsgivare är Miljöverkstans styrelse men vi som är anställda jobbar utan hierarkier inom arbetsgruppen. Det betyder att du behöver vara trygg i att ta egna initiativ och att själv driva arbetet framåt.

 

Anställningens omfattning:

Tjänsten är på 80% och inleds med en provanställning på cirka en månad som sedan övergår till en allmän visstidsanställning till och med sista december 2018, eller eventuellt ett år från och med anställningstillfället. En arbetsvecka (heltid) på Miljöverkstan är 35 timmar.

 

Arbetstid:

Dina arbetstider bestämmer du själv i samråd med resten av personalen, men vi som redan jobbar här arbetar kl 9-16 måndag till torsdag, och vi ser gärna att du kan arbeta liknande tider. Det är även viktigt att du kan jobba en del oregelbundna tider, framförallt en del helger då många av våra aktiviteter är på helger. Du behöver kunna göra övernattningar på helgaktiviteter några gånger per termin. Vi ser gärna att du kan delta som ledare på resor på skolloven och därmed vara bortrest en hel vecka några gånger per år, men det är inget krav då vi även tar in timvikarier vid behov, till exempel på dessa resor.

 

Arbetplats:

Huvudsakligen vårt kontor i Skarpnäck och vår lokal vid Flaten, men även på andra platser då vi har aktiviteter eller skolbesök.

 

Lön:

Lönen är 24 000 kr/mån för en 80%-tjänst. Inget OB-tillägg, men övertid eller helgarbete tas ut i ledighet vid annat tillfälle i samråd med resten av personalen.

 

Ansökan:

Skickas till rekrytering@miljoverkstan.se. Skriv ANSÖKAN i ämnesraden.
Frågor om tjänsten? Ring Lisa Behrenfeldt, 070-4620373, eller maila lisa@miljoverkstan.se.
Förlängd sista ansökningsdag till 31/1 – 2018. Vi kallar till intervjuer löpande under ansökningstiden, och tjänsten kan komma att tillsättas innan ansökningstiden löpt ut. Tillträde någon gång i februari efter överenskommelse.