Äventyrsgruppen är Miljöverkstan Flatens friluftsprojekt för ungdomar. Tillsammans utforskar vi naturen både i närområdet och genom längre resor. Gruppen riktar sig till unga i åldern 16 – 25 år som är intresserade av att prova på allt ifrån skidåkning, överlevnad, paddlande och lägerliv till parkour i skogen. Vi anordnar regelbundna träffar och aktiviteter på helger och lov.

Äventyren som vi gör tillsammans är inte bara naturupplevelser – de bygger också grunden till trygga gemenskaper. Många av våra deltagare har kommit som ensamkommande flyktingar och projektet fyller en viktig social funktion. Integrationen sker naturligt när vi knyter vänskapsband, och runt lägerelden finns det gott om möjligheter att öva svenska tillsammans. Deltagarna växer både som individer och som grupp. Miljöverkstan Flatens grundtanke om hållbar utveckling och en respekt för naturen finns med hela tiden.

Deltagarna är själva med och utformar verksamheten tillsammans med våra friluftspedagoger. Det är en självklarhet att tillgången till Sveriges natur ska vara lika stor för alla, och deltagarna får kunskaperna de behöver för att fortsätta vara ute i naturen på egen hand. Vi anställer även deltagare som ungdomsledare på våra aktiviteter. Detta är en viktig erfarenhet och innebär ett första kliv in på arbetsmarknaden.

Vi kommunicerar med deltagarna via facebook och instagram. Gilla vår facebook-sida för nyheter, evenemang och annat!

max2Mohammed Al-Jashhaami, eller Max som han kallas, kommer från Irak. Hela hans familj bor i Sverige, det var hans lillebror som tipsade honom om Äventyrsgruppen.

– Jag har fått göra en massa saker för första gången. Klättra, paddla, tälta, åka skidor i fjällen… För mig har det varit superbra, jag tycker jättemycket om det! Jag älskar att röra mig och prova nya saker, säger Max.
– När jag började kunde jag inte språket så bra och den dörren har också hjälpt mig att våga prata mer på svenska med andra människor.

 

aventyrsgruppen-deltagare_305En annan deltagare, som kommit hit utan familj, är Mahmud Mutay från Eritrea. Där spelade han mest fotboll, här upplever han precis som Max att variationen är större. Han var bland annat med när Äventyrsgruppen gjorde en skidresa till Storlien.– Jag var lite orolig eftersom jag verkligen inte kunde åka skidor, men Lisa som var ledare sa att hon var säker på att jag skulle klara det. I början var det lite av en chock, vi fick öva i en liten backe nära stugan för att inte skada oss. Men efter bara någon dag gick det mycket bättre. Den femte dagen var vi ute hela dagen och tog lunch med oss, det var helt fantastiskt. Vi ville ta oss till den norska gränsen, men vi hittade den inte riktigt. Bara nästan, skrattar Mahmud.

 

Läs mer här: Möt Max och Mahmud från Äventyrsgruppen

En intervju med Miljöverkstan Flatens biolog Lisa Behrenfeldt som startade Äventyrsgruppen år 2015: På upptäcksfärd i Äventyrslandet Sverige

 

Vi har samarbeten och utbyte med Fältbiologerna, Cykelfrämjandet, Skogsluffarnas Orienteringsklubb och Bagarmossens Cykelkök med flera.

Äventyrsgruppen finansieras av Allmänna Arvsfonden, Länsstyrelsen, Skarpnäcks stadsdelsförvaltning, Socialförvaltningen och Sensus. Projektet bygger även på mycket ideellt engagemang.

 

 

 

 

Kommande aktiviteter!